در ابتدا عنوان می شود که بیمه ساختمان یک ابزار مهم در مدیریت ریسک های مربوط به املاک و مستغلات به شمار می آید. بیمه ساختمان به عنوان یک سپر حفاظتی برای سرمایه گذاری های بزرگ مانند خرید یا ساخت ساختمان عمل می کند. در صورت بروز حوادث غیر مترقبه مانند سیل یا آتش سوزی و زلزله، بیمه می تواند هزینه های تعمیر و بازسازی را پوشش دهد و از کاهش ارزش ملک جلوگیری کند. اما در این محتوا قصد داریم پیرامون بیمه مسئولیت مدیر ساختمان وبیمه مسئولیت آسانسور مطالبی را ارائه نماییم.با توجه به اهمیت سلامت ساکنین آپارتمان ها و حفظ و نگهداری تجهیزات ساختمان، موضوع بیمه مسئولیت ساختمان و آسانسور مطرح می شود.
مدیران ساختمان طبق ماده 14 و 20 قانون تملک آپارتمان نشینی، باید ساکنین ساختمان را در برابر خسارات ناشی از حوادث احتمالی مانند سقوط در آسانسور یا آسیب های ناشی از نقص در خدمات ساختمان، بیمه نمایند.همچنین مدیران باید در زمینه نگهداری تجهیزات ساختمان بیمه نامه تهیه نمایند. هم ساکنین و مراجعه کنندگان ، اشخاص ثالث ، ساختمان و هم تجهیزات گوناگون ساختمان باید بیمه شوند. باتوجه به ماده 14 مدیر یا مدیران ساختمان مسئول حفظ و اداره ی ساختمان و اجرای تصمیمات مجمع عمومی میباشند .
ماده 20 به تکلیف مدیر و مدیران نسبت به انجام بیمه آتش سوزی تمام بنا بعنوان یک واحد اشاره می نماید. سهم هر شریک از حق بیمه با توجه به ماده 4 قانون بوسیله مدیر،تعیین و از شرکا اخذ و به بیمه گر پرداخت خواهد شد. با داشتن بیمه مسئولیت هیئت مدیره ، مدیران میتوانند با آرامش بیشتری به وظائف خود بپردازند و از مشکلات قانونی پیشگیری نمایند. با بیمه مسئولیت مدیر ساختمان، اگر یکی از ساکنان به دلیل نقص در سیستم ایمنی ساختمان آسیب ببیند، بیمه مسئولیت میتواند هزینه های پزشکی و خسارات ناشی از آن را پوشش دهد.
آسانسور به دلیل استفاده های مکرر و پیچیدگی های فنی، ممکن است در معرض خطرات خاصی قرار بگیرد. بیمه مسئولیت آسانسور، مدیران را در برابر خسارات ناشی از حوادثی مانند سقوط افراد یا نقص فنی که منجر به آسیب به ساکنین می شود؛ حمایت و پشتیبانی می کند. آسانسورهای غیرایمن میتوانند به طور جدی به ایمنی و سلامت ساکنان ساختمان آسیب برسانند. داشتن بیمه مسئولیت مدیر ساختمان، به ساکنین ساختمان این اطمینان را می دهد که در صورت بروز حوادث، هزینه های ناشی از آن تحت پوشش بیمه قرار می گیرند. علاوه برآن، ساختمانی که بیمه مسئولیت مدیر ساختمان و آسانسور داشته باشد؛از اعتبار بیشتری برخوردار خواهد شد. در نتیجه مالکین و مستاجرین تمایل بیشتری به خرید یا اجاره آپارتمان در ساختمان مورد نظر پیدا می کنند. بیمه مسئولیت مدیر ساختمان به منظور پوشش مسئولیت های قانونی مدیران ساختمان در برابر خساراتی که ممکن است به ساکنین یا اشخاص ثالث وارد شود، طراحی شده است.
بیمه مسئولیت مدیر ساختمان و هیئت مدیره به مدیران ساختمان ها کمک می کند تا در صورت بروز حوادث ناشی از خسارت احتمالی در مدیریت یا نگهداری ساختمان، از حمایت مالی بیمه برخوردار شوند. این موضوع بدین معناست که مدیر ساختمان باید مسئولیت کامل در قبال نگهداری و ایمنی ساختمان را بر عهده بگیرد. برای اطلاع کامل از جزئیات این موارد، می توانید با مشاورین بیمه پرند تماس بگیرید. بیمه مسئولیت آسانسورهم به نفع ساکنین و هم مدیران ساختمان می باشد. این به معنای آن است که مدیر ساختمان باید به طور منظم و مستمر به نگهداری آسانسور و انجام بازرسی های لازم اقدام نماید تا از بروز حوادث جلوگیری کند. پوشش های بیمه مسئولیت آسانسور، عبارتند از خسارت به تجهیزات و ماشین آلات آسانسور، جراحات و خسارات بدنی به مسافران آسانسور، هزینه های قانونی و دفاع از دعاوی. بیمه مسئولیت مدیر ساختمان و بیمه مسئولیت آسانسور هر دور از اهمیت بسیار بالایی برخوردارند و می توانند در کاهش ریسک های قانونی و مالی برای مدیران ساختمان موثر باشند. نقص فنی آسانسور، مسئولیت های گوناگونی برای بیمه گر و بیمه گذار دارد. بیمه گر در صورت نقص فنی آسانسور و بروز خسارت ناشی از آن، موظف به پرداخت غرامت است. بیمه گر( باشاربیمه) باید هزینه های ناشی از خسارت های بدنی یا مالی که به دلیل نقص فنی آسانسور به افراد ثالث یا ساکنین ساختمان وارد شده، را جبران نماید. درصورتیکه، خسارت وارد شده به دعاوی قانونی منجر شود، بیمه گر موظف است که هزینه های مربوط به دفاع از بیمه گذار را در برابر این دعاوی پرداخت کند. بیمه گذار ( مدیر ساختمان یا مسئول نگهداری آسانسور) باید بازرسی منظمی از صحت کارکرد آسانسور داشته باشد و برای آن برنامه ریزی کند. در صورت مشاهده و بروز هر نقص فنی یا حوادث، بیمه گذار موظف است خیلی سریع، مسئول سرویس و نگهداری آسانسور را از مشکل پیش آمده، مطلع کند تا اقدامات لازم انجام شود. عدم رعایت این موارد، شامل پوشش بیمه نمی شود. در هریک از موارد ذکر شده، استثنائاتی برای پوشش های نقص فنی آسانسور وجود دارد. به عنوان مثال، نقص های ناشی از سهل انگاری یا عدم رعایت دستورالعمل های تولید کننده، ممکن است تحت پوشش بیمه قرار نگیرند. برخی از بیمه نامه ها دارای محدودیت زمانی برای اطلاع رسانی در مورد نقص های فنی آسانسور دارند. بیمه گذار باید به تمام این موارد توجه داشته باشد.برای تهیه بیمه مسئولیت هیئت مدیره ساختمان میتوانیم از طرح ویژه بیمه ایران استفاده کنیم که آسانسورهای داخل آپارتمان هم تحت پوشش قرار گیرد در این صورت نیازی به تهیه بیمه آسانسور به صورت مجزا نمیباشد